Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Ασπαρτάμη αλήθεια η ψέμματα????Έχουν υποθεί πολλά για την ασπαρτάμη έτσι σας παραθέτουμε και τις 2 γνώμες για το θέμα και τα συμπεράσματα δικά σας

Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ - Νέα πρωτοποριακή μελέτη


Ίσως να έχετε ενημερωθεί από  αρκετά άρθρα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από την χρησιμοποίηση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη. Νέα πρωτοποριακή μελέτη έρχεται να δείξει ότι η ασπαρτάμη ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης δύο σοβαρότατων μορφών καρκίνου: λευχαιμίας και λεμφώματος.
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατρικής του Brigham (Channing Division of Network Medicine) και το Γυναικολογικό Νοσοκομείο, την Ιατρική Σχολή του Harvard στην Βοστώνη καθώς και την
Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. Η μελέτη αποτέλεσε ουσιαστικά μία μελέτη παρακολούθησης έπειτα από μία περίοδο συλλογής δεδομένων 22 ετών, που περιελάμβανε συχνά check-up των διατροφικών συνηθειών και του επιπέδου υγείας της ομάδας υπό μελέτη.
Τα αποτελέσματα της νέας αυτής πρωτοποριακής μελέτης καταδεικνύουν ότι η ημερήσια κατανάλωση ποσότητας ακόμη και 355ml αναψυκτικού τύπου light αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος και μη-Hogkin λεμφώματος στους άνδρες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας ωθούν να λάβουμε πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις για την υγεία από την κατανάλωση ασπαρτάμης, καθώς είναι η πιο ολοκληρωμένη μεθοδολογικά και η πιο μακροχρόνια μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο συγκεκριμένο ζήτημα, δίχως να αποκλείεται η πιθανότητα να βρεθεί διασύνδεση και με άλλες σοβαρές ασθένειες και παθήσεις...
Η Πιο Ολοκληρωμένη Μελέτη ως σήμερα για την Ασπαρτάμη
Στη συγκεκριμένη μελέτη παρακολουθήθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα δίνοντας έτσι την δυνατότητα να συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος δεδομένων. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Έρευνας Υγείας των Νοσηλευτριών (Nurses’ Health Study) και την Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας (Health Professionals Follow-Up Study) για περίοδο συνολικής διάρκειας 22 ετών. Συνολικά 77.218 γυναίκες και 47,810 άνδρες συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση, με συνολικά 2.278.396 δεδομένα.. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του δείγματος που κάνει την συγκεκριμένη έρευνα μοναδική και εντυπωσιακή, αλλά επίσης και η αναλυτικότητα με την οποία η πρόσληψη της ασπαρτάμης αξιολογήθηκε συγκριτικά με προγενέστερες μελέτες. Κατά την διάρκεια διεξαγωγής της, ανά δύο έτη οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών.
Οι προηγούμενες μελέτες είχαν ένα σοβαρότατο ελάττωμα ως προς την ακρίβειά τους: αξιολογούσαν την πρόσληψη ασπαρτάμης μόνο σε μία χρονική στιγμή δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου..
Τα συνδυαστικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μόλις 355 ml ή ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης ημερησίως οδηγεί σε:
- 42 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας τόσο στις άνδρες όσο και στις γυναίκες
- 102 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος στους άνδρες
και - 31 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος τύπου μη-Hodgkin στους άνδρες.
Η μελέτη καθιστά ξεκάθαρο ότι η ασπαρτάμη είναι ο νέος ύπουλος φονιάς, μία βόμβα για την υγεία μας στο όνομα του κέρδους και των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων και αναψυκτικών...


Η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής

Το ακούς από πολλές πηγές, αλλά αυτή τη φορά η παραπάνω φράση έχει έξτρα βαρύτητα, επειδή ανήκει σε από έναν από τους κορυφαίους τοξικολόγους διεθνώς. Ο Alan Boobis, Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες, ως ομιλητής, στο 13ο Πανελλήνιο ∆ιαβητολογικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 επιστήμονες υγείας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής βρήκε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά στην ασφάλεια των γλυκαντικών υλών. Επίκεντρο της κουβέντας η ασπαρτάμη, για την οποία γίνεται πάντα μεγάλη συζήτηση: μια “σίγουρη” πληροφορία από έναν φίλο ή ένα “έγκυρο” άρθρο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι αρκετά για να σπείρουν τον πανικό στους καταναλωτές.

«Ο κόσμος τρομοκρατείται χωρίς λόγο από πληθώρα λανθασμένων πληροφοριών και ιστοριών συνωμοσίας στο Internet σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, ή από έρευνες που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά σφάλματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, θεωρώντας πως, στην πραγματικότητα, γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύονται επιπλέον χρήματα και χρόνος επιστημόνων για την έρευνα σχετικά με την ασφάλεια γλυκαντικών υλών, όπως η ασπαρτάμη, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά άλλα σημαντικά θέματα υγείας που απαιτούν περαιτέρω έρευνα», αναφέρει χαρακτηριστικά, κλείνοντας με τον τρόπο αυτή την κουβέντα για το θέμα.

Ο ίδιος θεωρεί τις γλυκαντικές ύλες ως μια από τις πλέον σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης της διατροφής και των τροφίμων. Σήμερα, οι γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων (αναψυκτικά, τσίχλες, παγωτά, γιαούρτια, κρέμες, διάφορα αρτοσκευάσματα κλπ), προσφέροντας απλόχερα τη «γλύκα» τους, χωρίς έξτρα θερμίδες και η χρήση τους είναι εγκεκριμένη για κάθε ομάδα πληθυσμού, ακόμη και τις πιο ευαίσθητες (παιδιά, εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν).

Ειδικά για την ασπαρτάμη, η οποία ανακαλύφθηκε το 1965, εγκρίθηκε πρώτα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων το 1981 και σήμερα είναι εγκεκριμένη και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 130 χώρες, ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά: “Υπάρχει μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ασφάλεια της ασπαρτάμης από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο”. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου